Според обвинителния акт на 12 януари 2016 г. Мартин Чоков е нападнал и нанесъл лека телесна повреда на 19-годишния Радослав Илиев.

В обвинителния акт бе записано още, че в средата на януари пострадалият младеж бил застигнат от джип, управляван от кметския син. Без никаква причина, Мартин започнал да обижда Илиев, подигравайки се на етническия му произход. След това слязъл от колата и му нанесъл удари в лицето с юмрук. Радослав паднал по гръб, удряйки главата в тилната част в камък. Разпитан в хода на разследването, Чоков-младши не се призна за виновен.

След образуването на досъдебното производство, прокуратурата в Бяла Слатина внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение на обвиняемия Мартин Чоков "задържане под стража", но Районният съд не го уважи и го пусна под гаранция срещу 2000 лв.

По време на делото обаче жертвата изненадващо се отказа от показанията си.

Радослав Илиев бе със спукан череп и няколко дни се лекува в местната врачанска болница. Малко след инцидента ромската махала в Галиче, в която живее момчето, се вдигна на бунт заради твърдения от тяхна страна, че Чокови опитали да окажат натиск върху Радослав да се откаже от показанията. По думите на местните жители, кметът на селото Ценко Чоков и синът му Мартин няколко пъти ходели в заведение в махалата и оттам привиквали по телефона близките на страдащият от специфична болест младеж, за да се договорят и делото по случая да се прекрати.

Ценко и Мартин Чокови бяха задържани в края на май 2016 г. при полицейска спецоперация. Срещу Ценко Чоков са повдигнати 5 обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.

На Мартин Чоков също са повдигнати обвинения за участие в престъпната група, лихварство, отвличане и побой. Той е привлечен като обвиняем и за принуда, както и за заплаха със смърт.

Източник: legalworld.bg