Цветан Благоев
Цветан Благоев © bTV

Мотивите на шефа на полицията за дисциплинарната проверка са за оказан тормоз и унизително отношение на Благоев към неговия колега Тихомир Тодоров и публикации във Фейсбук, които са квалифицирани като заплахи.

„Наложената мярка „временно отстраняване от длъжност“ е гаранция, че процедурата по събиране на доказателствата ще бъде проведена при точно спазване на нормативно установената за това рамка. Според текст в „Закона за Министерството на вътрешните работи” държавен служител в МВР може да бъде временно отстранен от длъжност с писмена заповед, когато срещу него е образувано дисциплинарно производство и служебното му положение би затруднило разкриването на обективната истина” – каза за MediaNews пресаташето на административната съдебна институция, Мирослав Любомиров.

Такова производство има и според закона отстраняването от длъжност се извършва от органа, образувал дисциплинарното производство, в случая от директора на ОД на МВР – Враца.

От материалите по делото става ясно, че жалбата на Цветан Благоев е отхвърлена, като неоснователна, тъй като мярката „временно отстраняване” не изисква вменените нарушения на полицая да са доказани с всички относими към тях доказателства. Това ще бъде цел на дисциплинарното производство и ако то не докаже цялата истина по казуса, полицаят може да бъде възстановен на работа и ще му бъде изплатено обезщетение. Ако обаче, по неоспорим начин се докаже, че той посредством действията си е уронвал престижа на службата в МВР, закона предвижда най-строгото наказание „дисциплинарно уволнение”.

Цветан Благоев е в правото си да обжалва решението на Административния съд във Враца пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от уведомяването на страните.

Нещо се случва в областната полиция! Появява се скандален видеоклип, униформен се жали в съда, разследват шеф на физическа охрана, има съмнения за кадруване, полицаи недоволстват от възнагражденията си, отстранен и е директора на ОД на МВР - Враца /според МРВ не заради случая с Благоев, а за незадоволително управление на областната дирекция/, хората правят подписка в защита на главния комисар, служители на полицията излизат на протест, колеги си искат директора...

Нещо се случва! На ход са компетентните органи в държавата, който да си свършат професионално и законосъобразно работата, за да бъде гарантиран реда и спокойствието на гражданите от Северозапада.