Пресаташето на Административния съд Мирослав Любомиров обясни, че в хода на касационната проверка троен съдебен състав е стигнал до извода, че решението на Врачанския Районен съд е обосновано и постановено при правилно прилагане на закона.

В Наказателното постановление и съставения преди това Акт за установяване на административно нарушение от Басейновата дирекция са описани само фактите и обстоятелствата, при които са констатирани нарушенията, но не и такива за самите нарушения - време и период на извършване, място на извършване, конкретна форма на изпълнителните деяния, възникналите вредни последици , както и причината извършените действия да бъдат подведени под три отделни състава, за които да се наложат три отделни имуществени санкции.

Съображенията на съда са, че за нито едно от посочените три нарушения не са изложени факти, които да очертават рамките на изпълнителното деяние. В Наказателното постановление липсват и конкретни данни за извършване на нарушение на посочените правни норми от Закона за водите. Една от нормите дори е дефинитивна и с нея не се въвежда никаква забрана или задължение, поради което не може да бъде нарушена. Констатираните пропуски, непълноти и несъответствия в съдържанието на издадения акт са довели до ограничаване на правото на защита на дружеството, което е съществено процесуално нарушение.

Решението на Административния съд - Враца е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.