При подготовката на кодекса на съдиитеса съобразени получените от Комисия „Професионална етика“ на ВСС становища от председателите на Районен съд – Червен бряг, Районен съд – Варна, Окръжен съд – Благоевград и Окръжен съд – Ловеч, както и от комисиите по професионална етика към Окръжен съд – Ловеч, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пазарджик, и представените от Инспектората към ВСС и от Националния институт на правосъдието материали, съобщиха от кадровия орган.

При изготвянето на етичния кодекс са взети предвид принципите от Бангалор и водещи европейски и международни документи, относими към етичните правила и принципи в работата на съдиите.

В Кодекса са изведени дефиниции за принципите: независимост, безпристрастност, справедливост, почтеност, благоприличие, вежливост и толерантност, компетентност и квалифицираност, конфиденциалност и са разписани правилата за поведение, произтичащи от всеки от тях. Въведени са завишени изисквания към административните ръководители и техните заместници, предоставени от ръководната им функция в структурата на съдилищата.

При изготвянето на кодекса на прокурорите му са съобразени постъпилите във ВСС 41 становища от административните ръководители на Върховна касационна прокуратура, апелативните прокуратури в София, Варна, Бургас, Велико Търново и Военно-апелативна прокуратура, окръжни и районни прокуратури.


Източник: 24chasa.bg