С митинг-заря жителите и гостите на Зверино отбелязаха 140-тата годишнина от героичния подвиг на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета. Честването започна с шествие по централната улица на най-голямото село в община Мездра до паметния знак на Ботевите четници на брега на река Искър, където се състоя възпоменателната проява. Слово, посветено на годишнината от гибелта на Ботев, произнесе кметът на Зверино Цанко Цанев. Той проследи накратко пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица, гибелта на Войводата и пътя на останалите живи четници до преминаването им през Искъра на това място, подпомогнати от местното население.

Приветствия към събралото се множество отправиха кметът на Мездра Генади Събков и общинските съветници Огнян Петров и Венелин Кръстев.

Ученици от СОУ "Св. Климент Охридски" изнесоха рецитал от патриотични стихове.

Празникът в Зверино е установен във връзка с паметно историческо събитие: преминаването през нощта на 3 юни 1876 г. по нов стил на група Ботеви четници, предвождани от военния командир поручик Никола Войновски, през брода на р. Искър досами църквата "Св. Димитър", което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. На това свято място през 1970 г. е монтиран гранитен паметен знак, изработен от врачанския скулптор Цено Ценов. От 1988 г. 4 юни се отбелязва като Ден на Зверино.

Поклонението на родлюбивите зверинчани завърши с минута мълчание в памет на героите, поднасяне на венци и цветя и тържествена заря.