Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожавана храна е от всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по света.Дори в Япония последните години пицата става много популярна,като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела.

Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“, която означава „потъмняване на кора от пожар“. Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът и не е строго италиански. Храни, подобни на пица се правят още през Неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло, чесън и билки.И други народи още в древността правят плоски хлябове: „мануше“ в Ливан,“кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния, “инджера“ - Африка, “паратха“ и „наан“ в Индия, “фламкухен„ от Елаз, “риеска“ от Финландия.

В Италия също са известни плоските хлябове, като „фокача“ и „пиадина“. Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“. Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните, което се продава, като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita), също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица“Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.

В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от началото на 20 в., дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци. Пица „Маринара“, може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол. Други разпространени видове пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“, „Рукола и Прошуто“ и т.н. Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия „Sardenara“, в Сицилия „Sfincione“.

Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със сметана), както и пица “Нутела“ (с течен шоколад, банани или други плодове).

Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип „00“), мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка,остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии е истинска атракция приготвянето на пица, пред очите на хората, подхвърляйки тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват, за направата на автентична неаполитанска пица. Те включват, че пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото трябва да се замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти), пицата да не надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1см. в центъра.

Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти. Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият „пица мейкър“ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.

Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957 г.

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.

Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: “ Когато луната се отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“
Италия е любов, романтика и вкусна храна!

Източник: bgnes.com