В България

1833 В Рилския манастир избухва пожар (вероятно предизвикан умишлено), който унищожава значителна част от сградите. Но с подкрепата на българи от всички краища щетите са преодолени, освен това през 1834 – 1838 г. е построена голямата църква „Рождество на Пресвета Мария Богородица”.

1896 Приет е Закон за градобитнината, който въвежда механизъм за взаимно задължително застраховане. С връхнина от 5% върху поземления данък се попълва специален фонд към БНБ.

1915 Премиера на първия български игрален филм „Българан е галант” в кино „Модерен театър” в София.

1928 В Скопие българската патриотка Мара Бунева (на 26 г.) застрелва Велимир Прелич, офицер от сръбската полиция, отговорен за изтезания над български студенти. После тя стреля в гърдите си и умира на следващия ден.

1972 Висшият педагогически институт в Пловдив е преименуван в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

1992 Учредена е фондация „Св. Стефан“ за съхраняване и реставрация на българските културни паметници в Истанбул и Одрин.

2005 Правителството на НВСВ – ДПС решава да предостави на концесия за 30 години части от пристанищата Варна и Русе.

2009 Приет е Закон за управление на етажната собственост, в сила от 1 май с. г.

По света

1128 Папа Хонорий II благославя военния орден „Рицари на Храма“ (тамплиери). Около 2 века орденът има значително влияние в кръстоносните походи и във вътрешната политика на няколко европейски страни. Възстановен е в бутафорен вид в края на XVIII и през XIX век.

1898 Във френския вестник „Орор“ писателят Емил Зола публикува своето открито писмо до президента на Франция “Аз обвинявам”. Той надига глас против фалшификациите на съдебната власт в нашумялата афера “Драйфус” (името на френски офицер, от еврейски произход, злоумишлено набеден в шпионаж). За гражданската си позиция, отекнала в цял свят, Зола е осъден на затвор.

1916 В северозападна Холандия на няколко места се пробива дига на Северно море, започва двудневно наводнение, в което загиват около 10 хиляди души. Това е предпоследното голямо бедствие в историята на страната. Последното е през зимата на 1953 година.

1950 Съветският представител в ООН, настоявайки Китайската народна република (а не Тайван) да заеме мястото на Китай в организацията, обявява, че СССР вече няма да участва в заседанията на Съвета за сигурност. Искането е основателно (в крайна сметка Пекин заема мястото, което очевидно му се полага).
Но съветският ход остава класически пример за автогол в дипломацията. Москва временно се е лишила от силен коз – позицията на постоянен член на Съвета за сигурност, която дава и т. нар. „право на вето” върху решенията му. През юни с.г. избухва корейската война и в Съвета няма кой да попречи САЩ, Южна Корея и техни съюзници да воюват в нея под синьото знаме на ООН.

1991 Съветски войници щурмуват телевизионната станция във Вилнюс в хода на операция против движението за независимост на Литва. 14 цивилни са убити, ранени са над 140. Литва, заедно с Естония и Латвия, става независима в началото на септември с.г., 3,5 месеца преди разпускането на СССР.

2002 Президентът на САЩ Джордж Буш – младши припада, след като се е задавил с бисквита, гледайки телевизия. Такова поне е официалното обяснение за впечатляваща синина на лявата му скула.


Източник: bg.wikipedia.org