Дейностите за защита от вредното въздействие на водите, в т.ч. и поддържане проводимостта на речните легла, са регламентирани в Глава Девета „Защита от вредното вьздействие на водите“ от Закона за водите. Дейностите по поддържане проводимостта на речните легла се организират, провеждат и извършват от съответния кмет на община, когато почистването на речните легла е в границите на урбанизираната територия, или от областния управител, когато почистването на речни легла е извън границите на урбанизирана територия, като за това не е необходимо издаване на конкретни разрешителни.

Съгласно чл. 58. от Закона за водите, разрешително не се изисква, а е необходимо само 30-дневно предварително писмено уведомяване на басейновата дирекция за извършване на дейности за поддържане проводимостта на некоригирани речни легла извън границите на населените места с цел почистване от храсти, дървесна растителност, битови и строителни отпадъци, когато не се нарушава естественото състояние на бреговете и дъното на реката и когато не попада в зони по чл. 119а, ал. 1, т. 5.

Кандидатът представя справка за планираните от него дейности, която включва:
1. местоположение;
2. обем и характер на дейността;
3. мерки, които се предвиждат за опазването на водите и водния обект;
4. срок за изпълнение на дейността.

"Обръщаме внимание, че съгласно Закона за водите не е в правомощията на РИОСВ да извършва проверки и да се произнася за състоянието и проводимостта на речните легла. РИОСВ контролира обектите, формиращи отпадъчни води на управляваната територия, а директорът на БДДР — Плевен или оправомощени от него длъжностни лица контролират състоянието и проводимостта на речните легла", се казва още в съобщението на инспекцията.