Мит №1: късокосместите домашни любимци не причиняват алергии.

Вероятно сте чували този мит не само от хорските приказки, но и по телевизията. Истината е, че самата козина няма нищо общо с алергиите. Всяко животно има козина и ако тя е източникът на алергени, то човек с алергия трудно би се доближил до което и да е животно.

Всъщност онова, което предизвиква алергични реакции са протеините, отделящи се в пърхота, слюнката и урината на животните. Ето защо може да мислите, че имате алергия към кучешка козина, но зайци, котки, морски свинчета също да повлияят симптомите ви в определена степен, споделя за Family Circle д-р Кристина Порч-Къран, алерголог в Coastal Allergy Care в окръг Вентура, Калифорния.

Мит № 2: яденето на местен мед помага за облекчаване на алергиите.

Реалността отново е по-различна. Единственото, което ще облекчите, е гладът си за сладко. Медът съдържа малки количества цветен прашец. Някои хора смятат, че той им помага да потушат симптомите на сезонни алергии, поглъщайки малки количества полени чрез меда.

Само че е важен видът на полените, а не полените изобщо. Алергии при хората се причиняват най-често от разнасяните във въздуха полени, а не от разнасяните от пчелите, смята д-р Анди Ниш от Националния институт по алергология и астма в Гейнсвил, Джорджия.

Мит №3: черният мухъл отключва алергии.

Много хора се притесняват от черния домашен мухъл, защото го смятат за алерген. Според лекарите обаче по-голяма опасност крият плесените, които не виждаме с просто око.

Те провокират по-сериозни реакции от страна на имунната система, последвани от респираторни проблеми, сърбеж, сълзене, астма.

Източник: dnes.bg.