Колагенът също е ключов компонент на нашите кости, мускули, кожа, хрущяли и сухожилия. Като естествена част от процеса на стареене телата ни постепенно ще произвеждат по-малко колаген с течение на времето, но навиците в начина на живот (като излагане на слънце, тютюнопушене и липса на сън) също могат да намалят производството на колаген.

Тъй като количеството на колаген в телата ни естествено намалява с възрастта, някои избират да търсят продукти, богати на колаген, за да увеличат приема си. И до голяма степен поради връзката си със здравата кожа, коса и мускули, колагенът е позициониран като нещо като хранително вещество „извор на младостта“ в някои сектори на индустрията за храни, грижа за кожата и хранителни добавки. Въпреки че със сигурност няма нищо лошо в това да искате да оптимизирате процеса на стареене по начини, които се чувствате добре, трябва ли наистина да сме толкова загрижени за консумацията на колаген? Тук експертите по хранене, здраве и грижа за кожата предлагат така необходимата яснота относно реалните предимства на колагена, както и неговите ограничения.

Мит 1: Колагенът е „най-добрият“ тип аминокиселина

Истината: Телата ни не разбират разликата между аминокиселините, градивните елементи на протеина, така че не осъзнават директно от какъв източник идват. Те могат да бъдат от животински протеин, като пиле или риба, вариант на растителна основа, като боб или тофу или тези аминокиселини могат да произлязат от колагенов пептид на прах или купа костен бульон. Тъй като тялото не регистрира източника на аминокиселини при консумация, а вместо това взема предвид само общото количество и разнообразието в аминокиселинния профил, няма никакво преференциално лечение въз основа на произхода на протеина.

Въпреки че е добре да включите колаген като част от здравословна диета, жизненоважно е също така постоянно да консумирате разнообразни богати на протеини цели храни, така че да не пропускате никакви жизненоважни хранителни вещества и аминокиселини. Скорошно проучване установи, че консумацията на разнообразни източници на храна, богата на протеини, е пряко свързана с по-нисък холестерол и по-добро здраве на сърцето.

Мит 2: Продуктите, богати на колаген, са специално насочени към борбата с бръчките

Без значение какво казва маркетингът, не можете да диктувате или да насочвате къде да изпращате колагена, който консумирате, след като е във вашата система така че, ако приемате добавки с колаген, за да противодействате на естествената му загуба в кожата си, няма гаранция, че ще отиде там. Нашите тела са умни и знаят как да приоритизират. Например, телата ни знаят, че заздравяването на рана или възстановяването на повреден мускул ще бъде по-важно от предотвратяването на появата на бръчки по лицето ви поради възрастта и по този начин ще използва съответно необходимите си аминокиселини.

Въпреки че колагенът със сигурност няма да обърне стареенето и не се счита за някаква форма на лек за фините линии, редовната му консумация може да предложи някои потенциални ползи за поддържане на еластичността и текстурата на кожата. Систематичен преглед, който анализира 11 проучвания при 805 пациенти, установи, че добавката на колаген подпомага заздравяването на рани и стареенето на кожата и повишава еластичността на кожата, нивата на хидратация и плътността на дермалния колаген. „Същият преглед установи, че добавянето на колаген като цяло е безопасно и без никакви отрицателни странични ефекти.

Мит 3: Колаген на прах и протеин на прах са едно и също нещо

Когато става въпрос за добавяне на протеин към вашата рутина след тренировка, колагеновата добавка няма да бъде толкова ефективна, колкото традиционните протеинови прахове или, което е по-важно, яденето на повече храни, богати на протеини. Протеинът съдържа 20 аминокиселини, девет от които са незаменими , което означава, че те не могат да бъдат произведени от тялото. Протеиновите прахове се считат за „пълни“ протеини, защото почти винаги са формулирани с всичките 20 аминокиселини.

Така че да, протеинът на прах обикновено е по-добър за вас да консумирате след тренировка за възстановяване в сравнение с консумацията на колаген и е по-ефективен при възстановяването на мускулите и удовлетворяването на изискванията на тези девет аминокиселини. Това е така, защото колагеновите добавки не се произвеждат с толкова аминокиселини, колкото традиционните протеинови прахове. Колагенът не е пълен протеин, следователно не е идеална добавка за целите на увеличаване на приема на протеин. Пълноценният протеин, като суроватъчен, е по-подходящ за закуска за възстановяване след тренировка, особено след като е с високо съдържание на аминокиселината левцин, което е важно за подпомагане на мускулния растеж и възстановяване.

Мит 4: Можете да абсорбирате колаген директно в кожата си

Колагенът, когато се прилага върху кожата, е твърде голяма молекула, за да се абсорбира наистина директно, така че няма твърде голяма дълбочина на проникване. Затова, когато видите „колаген“ върху продукт за грижа за кожата, това най-вероятно е хидролизиран колаген.

Хидролизираният колаген е разбита версия на основните градивни елементи на колагена. Някои продукти може да съдържат хидролизиран колаген, като се има предвид, че действителният колаген е твърде голям, за да се абсорбира, така че теоретично този тип може да се абсорбира по-добре поради по-малките продукти на разграждане на колагена. Като се има предвид това, степента, в която това се различава в сравнение с други овлажняващи съставки, е трудно да се каже със сигурност.