Малчуганите показаха, че вече се справят в четеното и работят добре в екип, като за тази цел съставяха думи и изречения.

„Празника на буквите“, „Вече съм грамотен“ и „Вече мога да чета“ са различни наименования на едно и също събитие – приключване на периода на начално ограмотяване на децата в първи клас. Обикновено се отбелязва в края на месец март след като се приключи буквара, децата се разделят с него и се запознават с читанката.

Главния библиотекар Павлина Русева разказа на първолаците за професията и какво се случва в библиотеката. Заедно с Величка Христова, завеждащ детския отдел, изготвиха читателски картони на всички деца, които от своя страна взеха първите си книги. Всеки от тях получи различна детска книга, която да прочете и разкаже на своите съученици.

От читалищната библиотека напомниха, че ще се включат в традиционния Маратон на четенето. Той се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и се провежда от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите. В програмата са включени четения в детски градини и училища. В тях може да участва всеки желаещ, трябва само да направи заявка в библиотеката.