Тъй като проектът е на стойност 12 000 000 лева, Община Видин няма да е в състояние да се справи без кредит за оборотни средства от Фонд „Флаг“, като предложение за изтеглянето му ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет в началото на следващата година. С този кредит ще бъдат възстановени на общинския бюджет гласуваните днес 1 500 000 лв. „Верификацията на средства от страна на Управляващия орган става в рамките на три-четири месеца. През това време ние се отчитаме редовно, но верификацията отнема време, през което ние трябва да сме в състояние да заплащаме на фирмите изпълнители, за да не прекъсват те своята работа. Затова Общината навреме предприема всички мерки за осигуряване на необходимите оборотни средства“, подчерта Тодорова.

Тя допълни, че преди три седмици е получено писмо от страна на Управляващия орган, че няма забележки или установени нередности във връзка с проведената обществена поръчка за доставка и монтаж на новите екологични уреди в домакинствата и демонтажа на старите. До момента са монтирани 68 пелетни котли; 82 пелетни камини; 6 топловъздушни камини и общо 104 климатика.

Общински съветници поставиха въпроси във връзка с получени сигнали от граждани, според които при идването на фирмата, извършваща монтажите, им е казано, че трябва да заплатят определена сума и затова те се отказват. Десислава Тодорова подчерта, че в договора, подписан от всеки кандидат, одобрен за получаване на нови отоплителни уреди, изрично е записано, че всички разходи, свързани с изграждането на отоплителната инсталация са за сметка на съответния заявител. Тя обясни, че основната причина за откази са значително повишените цени на пелетите. Заместник-кметът напомни, че заради доброто изпълнение на проекта до момента, Община Видин получи допълнителни над 3 300 000 лева. Това ще даде възможност през януари месец догодина да бъде обявена още една покана за набиране на заявления от желаещи да получат нови екологични отоплителни уреди.