С реализиране на проекта се постига неговата главна цел – намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха. Това ще доведе не само до по-комфортен живот и подобряване на здравето на гражданите, но е и стъпка към възпитанието на хората по отношение на екологичната култура и опазването на природата.

Всеки кандидат трябва да заяви съгласие безвъзмездно да предаде стария си отоплителен уред, ако бъде одобрен за получаване на ново екологично устройство. Единственото изключение е в случаите, когато имотът се отоплява чрез отворена и зидана камина на дърва и въглища, като това се удостоверява чрез констативен протокол.

Заявлението за кандидатстване, декларациите, примерният проект на договор и други приложими документи могат да се изтеглят, заедно с настоящата Покана, от интернет страницата на Община Видин.

Към заявлението трябва да е приложено копие от нотариалния акт или друг документ, удостоверяващ собствеността върху имота. Към момента на подаване на документите, кандидатът и съсобствениците трябва да са заплатили дължимите за 2022 година местни данъци и такси. Заявленията се подават лично или чрез упълномощено лице само на място в Центъра за административно обслужване в Община Видин. Ако кандидатът/съсобствениците са били одобрени в рамките на предходните покани, то не следва да подават документи по новия прием, защото няма да бъдат разглеждани. По настоящата покана може да се кандидатства за подмяна на отоплителни уреди само в един имот, който е собственост/съсобственост на кандидата.

В Центъра за административно обслужване служители на Общината ще оказват съдействие на желаещите да кандидатстват. Още при самото подаване на документите ще бъде направена първоначална проверка за пълнотата им. Впоследствие ще бъде извършена и подробна проверка и направени обходи на място в домакинствата. При установени пропуски гражданите ще получат възможност в рамките на определен срок да ги отстранят.

Получените заявления ще бъдат разгледани за съответствие с изискванията и ще бъде направено класиране. То ще се извърши чрез приоритизиране по показатели, съчетаващи екологични, социални, технически и икономически критерии, като максималният брой точки от всички критерии е 30. В случай че кандидати съберат равен брой точки, предимство в крайното класиране ще имат тези с по-голям брой точки по критерий 1. При всяко ново равенство по съответния критерий, по-високо в крайното подреждане се класира кандидатът с по-голям брой точки по следващия пореден критерий. При равенство по всички критерии предимство има кандидатът с предишен входящ номер, тоест подалият пръв документите си.

След извършване на класирането и обявяването на резултатите, се пристъпва към сключването на договор с одобрените кандидати.