Целта на проекта е да се окаже реална подкрепа на хората с психични страдания и интелектуални затруднения, като въвлечем отговорните институции в мрежа и провокираме активното участие на специалисти от различни системи - местните кметства, здравни и социални служби, които да се ангажира с проблема.

Стремежът е да създаде модел за подкрепа на уязвими лица с интелектуални затруднения и психични разстройства, живеещи в малки населени места, като мобилизираме ресурсите на местните институции, местната власт и местната общност.

От Фондацията поясняват, че желанието им е да надградят работата си досега, и да създадат местен модел за подкрепа, отговарящ на ценностите на ЕС за човешки права и осигурявщ зачитане и защитаване на човешкото достойнство, равното право и достъп до услуги и подкрепа, недискриминация на основа заболяване / увреждане.

Също така да се постигне по-добро познаване на тези ценности от местните власти, здравните и социалните институции, местните общности и организации, така че да търсим заедно индивидуални решения за хората с психични страдания.

От 2016 година „Проект Северозапад” работи за възрастни хора и лица с интелектуални затруднения в Мездра и 17 села на общината. Екипът наблюдава нарастване броя на хора с психични страдания, за които липсва адекватна помощ. Много от тези хора не са обхванати от здравни и социални услуги, включително защото нямат документи за самоличност. Без доходи и изоставени от роднини и близки, те живеят в крайна бедност и глад, често са обект на насилие и злоупотреби. Без адекватна подкрепа те стават опасни за себе си и за околните. Освен че е накърнено човешкото им достойнство, в не малко случаи животът им е физически застрашен.