През ноември 2019 г., в село Люти брод с огромна дарителска подкрепа бе изградена и оборудвана патронажната кухня, която да обслужва селата от региона. В началото кухнята ежедневно предоставяше прясно приготвена храна на възрастните хора от 6 села. Те вече са 15, с тенденция броят им да се увеличи.

Учредителят и директор на Фондацията - Яна Рупева, разказа пред MediaNews за постигнатите резултати през годините. Тя работи за създаването на Фондацията и нейното развитие от самото начало, много преди официалната регистрация, а самата тя е социален работник.

„За изминалите години успяхме да осигурим и домашни грижи в селата, и медицински прегледи, преди да започне пандемията. Вече трета година ежедневно доставяме храна в села от региона на Мездра и в две села от община Враца.

Партнираме си с общината в доставката на храна за определени населени места. Безкрайно сме им благодарни и мисля, че тези две години са много важни за нашето партньорство, защото се научихме да работим заедно и да си помагаме. Надяваме се в следващата година да продължим да работим по същия начин, включително да увеличим дейността си в подкрепа на възрастните хора. В момента имаме патронажна кухня, имаме двама домашни помощници, които обслужват три села. Стараем се да бъдем до хората, които имат нужда. Направихме си равносметка, както всяка година, и за последните две години сме осигурявали хранене за повече от 140 възрастни хора. 40% от настоящите ни клиенти са с нас от самото начало, което мисля, че е страхотен успех.“

Услугата топла храна се предоставя срещу минимални месечни такси, които потребителите заплащат. 90% от стойността на таксите за най-уязвимите клиенти, през зимните месеци, се покриват от дарителски средства.

Затрудненията в последните две години на пандемия не сломяват духа на организацията и те намират начини да се справят в новите несигурни условия, за да бъдат в помощ на най-нуждаещите се.

„Пандемията постави всички пред изключително много трудности, от това наистина да се опазим здрави, да пазим здравето на хората за които работим, до това, че никой от нас не беше работил в такава ситуация. Много трудности свързани с това как стигаме до клиентите, колко безопасни трябва да бъдем, трябва ли да спрем или можем да продължим да работим. Благодарение на лекарите, които доброволстват към нашия екип, успяхме да направим най-доброто, така че да си свършим работата както трябва. Разбира се имаше трудности и в това как намираме финансиране, в издръжката, повишаване на разходите свързани не само с цените на суровините и енергията, но и с това, че доста друго оборудване и друг тип препарати се налагаше ежедневно да използвам.

Нищо от нещата, които правим не е лесно, така че това е просто още едно стъпало, което трябва да прескочим. Мисля, че в тези две години на пандемия се видя, че хората всъщност са много солидарни, много по-грижещи се един за друг и се надяваме всичко това да свърши и здрави да преминем напред“, разказа още Яна Рупева.