Празничната програма започна с изпълнението на талантливите певици от Центъра за подкрепа и личностно развитие и стихове за солунските братя и буквите на първоучителите, изпълнени от възпитаници на ДГ "Роза". Цветно и пъстро и с много грейнали очи и слънчеви усмивки тържеството продължи с изпълненията на най-малките граждани и бъдещето на железничарския град - възпитаниците на детски градини „Слънчице“, „Роза“, „Детелина“, „Мир“ и „Звездичка“ от с. Зверино.

Слово за празника на знанието и просветата поднесе кметът на общината – Иван Аспарухов, който поздрави децата, учителите, дейците на културата и пазителите на българския дух. В словото си градоначалникът подчерта, че това е особен празник, който ние, българите, имаме привилегията да празнуваме – празникът на слънцето, на светлината и на духа.

"Не е случайно, че първият култ на българите, е култът към слънцето. А слънцето е светлина“ – допълни градоначалникът.

По традиция на този ден бяха връчени плакети на петима педагози, които десетилетия допринасяха и раздаваха знания, топлота и обич на децата, излизат в заслужен отдих – Аделина Фикова, Вилма Петрова, Таня Любенова, Виолетка Найденова и Румяна Шопска.

109 ученици от общинските училища получиха награди с грамоти и финансови поощрения за постигнати от тях успехи през учебната 2021/2022 г. на национално и регионално равнище в областите „Наука и техника“, „Изкуство и култура“ и „Спорт“, както и талантливите деца от различните творчески и художествени клубове.

Истински непринудени, но заслужени аплодисменти, предизвика неочакваната поява на един малчуган, който с много неподправена искреност и чиста детска невинност застана пред микрофона и честити празника на всички присъстващи.

Групови награди за творчески и спортни постижения през тази учебната година получиха Вокална група ‚Детски свят“ от ЦПЛР, Вокална група „Wings”, Танцовите формации „Keep it Real”, 10-12 г. и 15-18 г. от „Новото поколение на талантите“, футболният отбор, родени през 2010 г, малките грации от ЖКХГ „Анелия“, Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ - Зверино и Детският танцов състав „Мездренче“ при НЧ „Просвета 1925“.