Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. Той е бил цариградски патриарх от 325 г. до 340 г., който е отстоявал чистотата на вярата. Веднъж няколко езически философи решили да се подиграят с него, като го поставят в неудобно положение.

Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. Свети Александър, след като ги изслушал, съвсем спокойно се обърнал към този, който бил най-напорист в нападките си и съвсем спокойно му казал:

"В името на Господа Иисуса Христа, заповядвам ти да мълчиш!" Усмихвайки се подигравателно, философът отворил уста да му отговори, но... въпреки усилията си не могъл да отрони и дума. Онемял.

Това толкова го потресло, него и другите около него, станали свидетели на чудото, че повече от убедени в силата Божия, се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската вяра и от довчерашни нейни врагове, станали нейни най-ревностни защитници.

На този ден Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" чества един от своите храмови празници - Пренасяне честните мощи на св. Александър Невски.

Св. благоверен княз Александър Невски е един от най-благочестивите и ревностни руски държавници, живял през XIII век и неимоверно потрудил се за утвърждаването на светото Православие сред руския народ, въпреки многобройните татарски нашествияземите между Новгородското княжество, Азовско и Черно морe.

На 23 ноември Църквата чества паметта на св. Александър Невски, а на 30 август - събитията, свързани с решението на император Петър Велики мощите на светеца да бъдат тържествено пренесени от храм "Рождество Богородично" в гр. Владимир, където почивали в новооснования Санкт Петербург.

Светите мощи на благоверния княз Александър били положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра, където почиват и до днес.