Според Пациентски организации въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет от 16 октомври е внесло хаос както сред лекарите, които издават рецептите, така и сред пациентите, които спешно се нуждаят от медикаментите.

Посочва се, че в момента на грипния сезон пациентите остават без антибиотично лечение само защото системата не работи.

Причините са хаос с кодове на лекарства и амбулаторни листове, сривове в компютърната система, липса на софтуер или актуализиран такъв при лекарите, които издават електронна рецепта, а от там и невъзможност на пациентите да закупят необходимите им лекарства за лечение, отчитат от "Заедно с теб".

Те отбелязват, че в момента електронната рецепта е голям проблем както за личните лекари, така и за лекарите и медицинските центрове, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса, защото не разполагат с необходимия софтуер и така се създава неконкурентна среда. Такива пациенти се тласкат към лекари, които имат договори с НЗОК, за да могат да си получат електронните рецепти, а ако пациент е избрал да си плати прегледа и да отиде при лекар, на когото има доверие, не може да го направи, посочват от пациентски организации.

Според тях по този начин се нарушават и конкурентните принципи, и правата на пациентите.


Източник: news.bg