Министърът припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармацевтите. „Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност за електронна рецепта“, заяви министър Хинков. И допълни, че процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант.

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза министър Хинков.

И информира, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват. „Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът. По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони.

Министърът каза още, че има наблюдения за лекарствен туризъм заради електронните рецепти, но това е рядкост. „Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, коментира Христо Хинков.


Източник: .actualno.com