Промени в наредбата, която определя реда за продажба на лекарствата, са публикувани за обществено обсъждане вчера. В мотивите се казва, че липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти е изключително сериозен проблем, както в международен аспект, така и в национален.

През есенно-зимния сезон зачестяват случаите на сигнали и жалби за липса в аптечната мрежа на лекарствени продукти, необходими за лечението на социалнозначими заболявания като диабета например, както и на антибактериалните лекарствени продукти, пише в мотивите.

В голяма част от случаите недостигът на тези лекарства се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за нерационалната и неправилната им употреба, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите, пише Министерството на здравеопазването. Недостигът според ведомството е обусловен и от презапасяване с по-големи от необходимите за пациентите количества, което електронната рецепта ще предотврати.

Мотив за въвеждане на ограничението е честата и неправилна употреба на антибиотици без лекарско предписание , което крие огромен риск за здравето на пациентите и също така води до развитието на антимикробна резистентност.

Отпускането на лекарства за диабет само с е-рецепта пък се налага, за да се пресече практиката тези лекарства да се използват "извън одобрените им в кратките характеристики показания".

По време на парламентарния контрол депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Иван Белчев пита министъра на здравеопазването Христо Хинков за липсата на лекарствата за намаляване на кръвната захар "оземпик", което се използвало масово и за намаляване на телесното тегло. Министърът отговаря, че в световен мащаб потреблението на препарата за година е нараснало с 59%, а в ЕС - с 48% и производителят има проблем да осигури търсените количества.

Точно преди година е-рецептата за антибиотици беше въведена, но бързо отменена от служебния кабинет "Донев" заради обществено недоволство. Сега министерството предлага срокът на общественото обсъждане да се скъси поради обществената значимост на проблема, а новите разпоредби да влязат в сила от 1 октомври.

По данни на "Евробарометър", обявени в началото на 2023 г., България е сред първите три страни в Европейския съюз по прием на антибиотици. България е и с най-нисък дял на хората, казали, че са приели лекарството си по предписание на лекар.


Източник: dnevnik.bg