Паралелно с това, на 3 юни – събота, на пл. “Жеравица” ще се проведе фестивала на народната кухня и занаятите „Бабина душица”. Тази година символичен домакин ще бъдат децата от Клуба за любители на кафе и дебели книги. Те са поканили писатели и поети от цялата страна, за да сготвят гозби по традиционни за техните родни места рецепти. Участие във фестивала са заявили Ганка Филиповска, Камелия Кондова, Яна Кременска, Стоян Николов – Торлака, Николай Фенерски, Мая Меракова.
Очакват се и още утвърдени литературни имена, каза Ели Лозанова – организатор на събитието. Ястията ще бъдат приготвени на жив огън, в съдовете и с продуктите, които са ползвали нашите баби. Сготвените в демонстрациите традиционни манджи ще бъдат дегустирани и оценени. Кметът на Община Монтана Златко Живков ще да оглави журито, което ще определи най-вкусното ястие.

Освен това, по време на фестивала “Бабина душица” ще бъде отворен и книжен щанд, където всеки от писателите-готвачи ще предлага своите литературни произведения с автограф.