© balkanec.bg

Днес 2 юни, когато се прекланяме пред подвига и саможертвата на загиналите за свободата на България е най-подходящият момент да бъде открита експозицията.

Тя е посветена на съхраняването на десетте глави на Ботеви четници в село Скравена и традицията на честванията, която продължава повече от век. За основа служи старата музейна сбирка, създадена при откриването на паметника Костница през 1982 година.

Експозицията бе представена от Цанка Йорданова. Тя изказа благодарност за реализирането на идеята към Община Ботевград за финансиране ремонт на помещението на експозицията, както и на фирма „Ангел Пеловски“ за осъществяването й.
Експозицията е създадена по проект „Пътеки към наследството“ , по които читалището работи от миналата година с партьори Община Ботевград и ДГ „Детелина“.

Гостите получиха подарък Справочник „Пътеки към наследството“, издаден от НЧ „19-ти февруари 1906“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

След героичните боеве във Врачанския балкан на 2 юни 1876 година и гибелта на войводата Христо Ботев, четата се разделя на по-малки групи. Дванадесет души, начело с Георги Апостолов- член на щаба на Ботевата чета, водят сражение с турците в местността Рашов дол, край село Лютиброд. В неравния бой загиват всички 12 четници. Турците отсичат главите на четниците и ги разнасят от село на село към Орхание (дн. Ботевград). Страшното шествие минава и през Скравена. Родолюбивите селяни успяват да измолят главите от турския каймакамин, като не малка роля изиграват жълтиците и виното на местното население. По заповед на едно от заптиетата две от главите са пренесени в село Уруците (дн. Гурково). Вечерта скравенски жени измиват десетте четнически глави,увиват ги в платно и заедно със свещеника на селото ги погребват в черковния двор. През 1926 година до Ботевите четници е погребан и Мико Комитски – Ботев четник от Скравена.

Скравенци почитат всяка година загиналите Ботеви четници. На 3 юни 1930 скравенци изваждат черепите с идеята за тях да бъде построен Мавзолей-костница. Избран е Инициативен комитет, но идеята остава нереализирана. В продължение на няколко десетилетия черепите се съхраняват в дървен шкаф-витрина в църквата. На 6 март 1973 година на посещение в селото идва Людмила Живкова- зам.-председател на Комитета за култура. Именно след това посещение се реализира идеята за построяване на Паметник костница на Ботеви четници. Дългогодишната мечта на скравенци се осъществява на 18 и 19 май 1982 година. На 18 май с военни почести 10-те светини бяха пренесени и положени в белокаменния Паметник костница, който е тържествено открит на 19 май. Паметникът костница е реализиран от екип в състав: архитект Росица Грънчарова, скулптор Стефана Бояджиева, художник Божидар Овчаров.


Източник: balkanec.bg