Преклонение пред великото дело на българския войн и съпричастност към изявата с присъствието си изразиха областният управител Росен Белчев, двамата заместник-областни управители Нина Петкова и Цветко Цветков, ученици и учители от училищата в Монтана, служители на администрацията и граждани на областния град.

"За да имаме добро бъдеще трябва да познаваме историята си. Благодарение на историята имаме нашето днес. Няма история без документи. От тях научаваме колко много хора са жертвали живота си в името на свободата, в името на това, днес ние да живеем свободно”, каза в приветствието си областният управител Росен Белчев.

Ангелина Емилова - началник отдел Държавен архив – Монтана благодари на ръководството и служителите на Областна администрация за инициативността, след като за втори път тази година архива гостува в държавната администрация.

Изложбата съдържа снимки, лични документи и писма на войници, както и снимки на военнопленници и списъци на загинали по време на войната. В експозицията могат да се видят и документи, отразяващи признателността на поколенията, а именно за изграждането на възпоменателни паметници и паметни плочи.

С особено вълнение и интерес посетителите разгледаха експозицията. Най-развълнувани бяха младите възрожденци от втори клас при Второ Средно училище "Никола Вапцаров" - Монтана, с ръководител Параскева Анастасова.