Първата Мис България е красивата врачанка Люба Йоцова, родена през 1907 г. в Града под Околчица, в семейството на търговец на яйца. Правнучка е на Иван Атанасович Замбин (1775-1808), български търговец и първият български дипломат. Иван Замбин е потомък на знатен врачански род, знае и ползва руски, гръцки, турски и влашки език.

Бъдещата Мис България завършва Френския колеж в Русе, след което се установява да живее в София. След избора ѝ за "Мис България" и участието на "Мис Европа", се омъжва за юриста Веселин Веселинов, отдава се на семейството си и на благотворителност. Почива през 1989 г.

Люба Йоцова е една от участничките в първия конкурс „Мис България“, който се провежда в Градското казино в София на 30 януари 1929 г., организиран от вестник "Зора" на Данаил Крапчев.

Журито в състав проф. Асен Златаров - председател, и членове Андрей Николов, Костанца Кирова , Добри Немиров, Стефан Иванов, Никола Маринов, Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Председателят на журито, проф. Асен Златаров, мотивира избора си по следния начин: "По-народен тип момиче, със стройна фигура, красива глава и изразителни очи."

След избора ѝ става рекламно лице на машина за къдрене на коса „Йожен“. Цигарената фабрика „Томасян“ пуска папироси с нейна снимка на кутията. Създаден е нов одеколон „Люба“ от Фабриката за парфюми на В. Папазов. В ресторант „Юнион палас“ е пуснат нов сладолед "Люба".

Като победителка получава застраховка от застрахователно дружество „Балкан“ на стойност половин милион лева и гала вечери в нейна чест в най-добрите софийски ресторанти. Подарени са ѝ множество тоалети от Райна Ракарска и Пелагия Видинска, както и предложения да бъде обслужвана безплатно и за дълго в парфюмерийни магазини, фризьорски салони и ресторанти, кина, театри.

Участва в първия конкурс за красота "Мис Европа" в Париж на 7 февруари 1929 г., където се състезава с претендентки от 17 държави. Получава покана да участва в конкурса "Мис Вселена" в САЩ, но отказва.