До края на годината и началото на следващата ще започне първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти. Това съобщи вчера пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Най-вероятно ще има преходен период, в който ще могат да се купуват лекарства и с хартиени рецепти, уточни той.

Единствената разлика при електронните рецепти ще бъде мястото им на съхранение – във виртуално устройство. Въпрос на настройка на системата е дали лекарят ще може да коригира вече издадена рецепта и дали няма да е по-правилно да издаде нова, коментира Вълев по повод съмненията на лични лекари, че няма да имат достъп до вече издадена рецепта.

Лекарят изписва рецепта, която се качва във виртуалното досие на пациента. След това пациентът или негов близък правят идентификация, с която фармацевтът влиза в досието на пациента.

Фармацевтът на гишето да може да вижда всички останали терапии, давани досега на пациента, за да може да съобрази дали новото изписано лекарство е адекватно. Лекарят избира терапията, но навсякъде по света вторият човек, който одобрява терапията, е магистър-фармацевтът.