Преминаването изцяло към електронни рецепти в град Мездра все още не е сигурно, тъй като личните лекари и фармацевти не са изцяло подготвени. Д-р Митка Лечева заяви, че все още не могат да издават електронни рецепти и нямат инструкции как да процедират.

„Засега знаем само, че от 1 май трябва да минем на електронни рецепти. Ние имаме сключен договор с една фирма. Трябва да настроим компютрите, но повече нищо не знам. Чакаме инструкции другия месец, за да знаем какво става с рецептите на хартиен носител“, допълни д-р Лечева.

Фармацевтите в една от аптеките в град Мездра, споделиха, че са подготвени да работят и разполагат с необходимият софтуер. Разминава се обаче тяхната готовност, с тази на личните лекари, които все още не са сигурни как ще се осъществява изписването на лекарства. От аптеката изразиха съмнение, че системата в Мездра ще успее да заработи изцяло електронно от първи май.

Рецептата ще се подписва с електронен подпис и ще се изпраща на Националната система, а личният лекар ще получава референтен номер, с който се потвърждава, че рецептата е получена.

Пациентите ще могат да получават изписаните им лекарства само срещу ЕГН. Фармацевтите няма да разполагат с информация, свързана с общото медицинско състояние на хората. Единственото, до което ще имат достъп, е самата рецепта и лекарствата, предписани за лечение на съответния пациент.

Мненията на хората са разнопосочни, но повечето смятат, че това ще бъде улеснение за всички.

Стикери ще указват на гражданите кои медицински лаборатории, диагностично-консултативни центрове и аптеки работят с електронни направления и рецепти.

Хартиени рецепти, издадени преди 1 май, ще се признават в аптеките до октомври т.г. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа в кабинета им.