Сeркан Чакър
Сeркан Чакър

С небрежното си поведение като водач на МПС, с рисковото и безотговорно шофиране, подсъдимият Сeркан Чакър предизвикал тежко транспортно произшествие, довело до смърт и осакатяване на множество хора. Независимо от признаването на вината и провеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, ОП-Монтана счита, че следва да бъде наложено ефективно наказание.

Присъдата в този й вид не отчита обществената опасност на престъплението - жертвите и пострадалите от него и претърпените от тях болки и страдания.

Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна. Така не се постигат целите на наказанието и на генералната превенция.

Окръжна прокуратура – Монтана предлага изменение на първоинстанционната присъда, като бъде увеличен размерът на наложеното наказание и същото да бъде изтърпяно от подсъдимия Чакър ефективно. Серкан Чакър се блъсна на 3 май т.г. в пътнически автобус и уби студентката Иванина Кирилова от Белоградчик край село Смоляновци.

Иванина Кирилова
Иванина Кирилова