С пострадалия А. В., който учел в по-горен клас, поддържали връзка чрез социалните мрежи и имали епизодични срещи във връзка с употреба на наркотици. По този повод между тях възникнал конфликт, съпътстван и с физическа разправа от страна на А. В. спрямо подсъдимия. За изясняване на отношенията уговорили среща пред училище на 08.12.2014 г. Всеки от двамата решил да отиде, придружен от брат си. Страхувайки се да не бъде бит, Петков отишъл с по-големия си брат. На тръгване взели за всеки случай две отвертки.

Късно вечерта в уговорения ден четиримата се срещнали пред училище, където започнал скандал, последван от побой. Въпреки че братът на подсъдимия предварително го посъветвал да не се меси, от време на време той се опитвал да го защити. Когато видял, че брат му не може да вземе надмощие и е съборен на земята, К. Петков решил да му помогне. Извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на А. В., като единият попаднал в главата му. От нанесения удар той се свлякъл на земята. Петков се паникьосал и заедно с брат си напуснали мястото, където останали другите двама братя. Една от отвертките била изхвърлена в контейнер, намиращият се до жилищния блок на майка им, а другата се счупила по време на побоя и останала на мястото на инцидента.

По-малкият брат на пострадалия А. В. повикал помощ. Пристигналите на място медицински лица незабавно го транспортирали до болница, но въпреки положените усилия той е починал. Непосредствената причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа. От заключението на комплексната съдебно- психиатрична и психологична експертиза е видно, че подсъдимият Петков е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е възприемал фактите, които имат значение за делото.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.