Крайният срок за изпращане на сонетите бе 18 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения, и връчването на наградите се проведе на 6 август пред НЧ «Христо Ботев – 1900» във Вършец, като част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2020“.

Творбите от тазгодишното издание на амбициозния литературен форум бяха оценени от Мартен Калеев - поет, председател на журито, проф. дфн Милена Кирова – литературен историк и критик и проф. дфн Румяна Л. Станчева – литератор, дъщеря на Лъчезар Станчев. Оценяването на произведенията е напълно анонимно.

Темите, които най-често присъстват в предложените произведения са любовта, себеосмислянето, търсенето на свое място в живота. Навярно и самият жанр сонет предразполага към изразяването на камерни настроения. Преобладаваща част от представените поетични творби - 70 на брой, са в областта на интимната лирика.

Първа награда с грамота и парична премия от 300 лева спечели поетесата Антоанета Богоева от Кюстендил за сонета «Капки роса».

Втора награда с грамота и парична сума от 100 лева получи Стефани Ангелова от Варна за произведението «Самозаблуда».

Отличия с грамоти получиха Маргарита Мартинова от София за «Песнича за есента» и Диляна Колева от Луковит за «Пречистващи сълзи».

Деветнадесет подбрани произведения от всички близо 100 изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник «Лъчезарни сонети 2020», издаден от фондация «Лъчезар Станчев за поезия».

Източник: varshets.bg