Много от авторите представиха сонетите си в различни вариации, имаше и опити за модернизиране на формата. В тазгодишното, второ издание на литературния форум се включиха 147 участници.

Творбите бяха оценени от жури с председател Бойко Ламбовски - председател, поет и преводач на поезия, и членове - Мартен Калеев - поет, писател и журналист и проф. д.ф.н. Румяна Станчева - литератор, дъщеря на Лъчезар Станчев. Те споделиха, че са чели сонетите, без да знаят имената на авторите и са избрали тези, които са ги впечатлили, напълно анонимно.

Крайният срок за изпращане на творбите беше 15 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения и връчването на наградите стана на 1 август в Художествената галерия на Вършец, като част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана "Вършец 2019".

"Да решиш да правиш литературен конкурс, да го организираш и проведеш веднъж е възможно за всеки. Да го организираш за втори път обаче, с тенденция да го превърнеш в традиция, означава сериозност, означава отдаденост, означава цивилизованост. Дано Фондация "Лъчезар Станчев за поезия" и Община Вършец продължат това високо духовно начинание, което не само носи името на нашия прекрасен поет, роден тук, но и подкрепя изкуството на България в най-престижните му области, каквато безспорно е високата сфера на поезията и в частност сонета като най-висшата форма на изящната писана словесност. Иска ми се завинаги на литературната карта на България този конкурс да се свързва с името на Лъчезар Станчев и да дава една духовност на Празника на града и на литературата в цялата ни страна", каза председателят на журито Бойко Ламбовски.

Първа награда с грамота, парична премия от 300 лева и комплект книги спечели поетесата Виктория Маринова от Плевен за сонета "Колекция любов". Отличия с грамота, парична сума от 50 лева и комплект книги получиха Нели Пигулева от Русе за "Денят е дълъг. Къса е пътеката" и Мариана Добрева-Дафчева от Асеновград за "Така се случи".

Кметът на Вършец инж. Иван Лазаров връчи наградите на победителите и изтъкна, че този конкурс е едно литературно събитие, което дава друга тежест на културния живот на нашия град и определено общността има нужда от него. "Тази ренесансова форма на поезията е изпълнена с много чувства, емоции и настроение, затова всички ние се възхищаваме на представените произведения", сподели Лазаров.

По време на награждаването беше направена видео презентация с архивни кадри, посветени на Лъчезар Станчев, изготвена от сина на поета - Владимир Станчев.

Двадесет подбрани произведения от всички близо 150 изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник "Лъчезарни сонети 2019", издаден от Фондация "Лъчезар Станчев за поезия". "Това също е форма на награда, защото авторите, които са отличени, желаят да видят своите произведения отпечатани. За да бъдат публикувани, те попълват декларация за авторство", каза председателят на фондацията Владимир Станчев.