По-рано стана ясно, че в петък - 15 март в 09:00 ч. тленните останки на българския патриарх Неофит ще бъдат изложени за поклонение в храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, на 16 март (събота) в 09:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото ще започне веднага след края на литургията и с литийно шествие тялото на партиарха ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде положено и съответно ще се извърши и погребението, това събщиха от Светия синод след извънредно заседание.

"Това е решение на патриарх Неофит и решение на Светия синод", заяви пред медиите Старозагорският митрополит Киприан.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан е избран за временен наместник председател на Светия Синод в 7-дневен срок. Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият синод трябва да се събере, за да се избере наместник председател на Светия синод, който съвместно със Синода да организира избора за български патриарх.

По-рано през днешния ден митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия.

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит, който почина късно снощи след продължително боледуване във Военномедицинската академия.

В храма "Св. Марина" беше отслужен трисагий или заупокойна молитва за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влязат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.