© Олег Варов, patriarchia.ru

По време на своята визита в Москва представителите на Българската православна църква се срещнаха с Негово Светейшество патриарх Кирил. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан предаде специален поздрав от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод, в който се казва: "Сърадваме с Вас и с цялата братска Руска Православна Църква, която под Вашето ръководство вече десет години укрепва и развива положените преди Вас основи, засилвайки своето вътрешно единство и своята апостолска мисия сред поверения ѝ народ. Църква древна и славна, изповедническа и мъченическа - Църква на дивни светци и духоносни отци, на мъдри и прославени архипастири и велики учители в тайните на богословието и богопознанието…

Времето, в което по Божи промисъл върху Вас е паднало жребието да оглавявате славната Руска Православна Църква, е време, изпълнено с множество предизвикателства и изпитания за християнската и архипастирската ни съвест. Всеки ден и всеки миг врагът на човешкото спасение поставя нови и нови капани пред нас, за да ни отклонява от пътя, който Христос Господ ни завеща на Кръста. В ръцете и в нашите сърца обаче ние имаме единственото надеждно и вярно оръжие срещу всеки враг и противник и това оръжие е оръжието на правдата и любовта, на онази божествена любов, която не познава граници и пред която е безсилна всяка вражеска сила.

Приемете, Ваше Светейшество - по случай този Ваш личен празник, но и празник на цялата света Московска Патриаршия - нашите искрени пожелания за крепко здраве и бодрост на духа, за архипастирска ревност и апостолско дръзновение в служението Ви като първойерарх на вековния и славен Московски престол!"

На срещата с представители на Поместните православни църква взеха участие също делегати на Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Грузинската, Румънската и Сръбската патриаршии, както и представители на Полската православна църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия.

За отбелязване на кръглата годишнина дойдоха още предстоятелите на Антиохийската и Сръбската патриаршии - Техни Светейшества патриарх Йоан X и патрирах Ириней, предстоятеля на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав.

На 31 януари в Голямата зала на Държавния дворец в Кремъл се състоя тържествен акт, посветен на 10-годишнина от интронизацията и избора на патриарх Кирил. На събитието присъства и президентът на Русия Владимир Путин.

Кулминацията на честванията ще бъде тази неделя, 3 февруари, когато ще бъде отслужена тържествена св. литургия в Катедралния храм "Христа Спасителя".