На свое заседание, проведено на 3 февруари, Св. Синод изслуша доклад на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на Видинската епархия реши, че съгласно Устава на Българската православна църква да проведе проведен Канонически избор за митрополит на Видинска епархия в Синодалния параклис "Св. цар Борис“.

За престола на Видинската епархия претендират двамата избрани епископи Драговитийският Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия или Мелнишкият Герасим, главен секретар на Светия Синод и председател на патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, ще оглави Видинската епархия.

Синодалните старци възложиха на архим. Василий (Савов), протосингел на Софийска св. митрополия, да доведе избрания от Светия Синод канонически митрополит на Видинска епархия от "Св. Александър Невски" в приемния салон на Св. Синод.

Единственият несъгласен с решението на Синода за утвърждаването от Св. Синод на епархийския избор за Видински митрополит бе Пловдивският митрополит Николай.


Източник: patriarshia.bg