Ето какво каза по темата кметът на Община Мездра Иван Аспарухов:

„За сега няма да предприемаме нищо, но действително онзи ден дойде сметка на уличното осветление и поддръжката на електрическата система на общината вече е 90 хил. лева. Почти четири пъти е увеличението. Средно общината е заплащала между 23 и 27 хил. лева в най-натоварените месеци, обясни още Аспарухов.

Уличното осветление няма елемент за заплащане, това го повтаряме от дълги години. Сметките за него се покриват от обща издръжка. Едно такова увеличение и разход ще отнеме много ресурс.

Засега няма да правим ограничения, само заради това, че технически е много трудно да се направи това. Имаме системи в 27 села и града, които са на часовници – те могат да се регулират, но има и на фотоклетки – те са автоматични и зависят от времето.“

Кметът на Мездра поясни още, че в Министерството на финансите са проведени разговори с Националното сдружение на общините в България и се очаква бързо и разумно компенсиране.

По думите му забавянето на приемането на бюджета на страната, бави и изготвянето на бюджетите на общините, които се разпореждат със средствата за местните учебни заведения. Към момента техните сметките за отопление се заплащат на база миналогодишните разходи, като се взима една дванадесета от сумата. От ръководството на общината се надяват да получат компенсации за увеличените цени на енергоносителите, като успокояват, че учебните заведения имат ресурс и преходни остатъци от миналогодишния бюджет, така че те ще се справят.

Градоначалникът сподели притеснението си за увеличаващата се детска заболеваемост от COVID-19, въпреки че ръста на заболелите на територията на общината намалява. Според него по-дълга междусрочна ваканция може да компенсира част от разходите за отопление и да намали разпространението на вируса.