"Ние сме доста голям блок – 84 апартамента, и беше доста трудно да убедим всички да участваме. Но се оказахме в резервите, тъй като искахме да бъдем сграда клас А, това изисква доста повече инвестиции. Най-много точки загубихме в цената ефективност на инвестицията", разказа пред БНР Иван Фончев, домоуправител на блок в София. Той декларира готовност да обжалват класирането си. По думите му, хората са доста разочаровани.

Фончев смята, че "в крайна сметка ще се получи някаква бутафория" и саниране ще бъде направено на доста по-ниски цени, без анализ дали санираните блокове постигат целта за спестяване. Във втория етап, предвиждащ съфинансиране от по 20%, сдружението няма да участва, тъй като сумата за едно жилище излиза около 5 000 лева, а една трета от апартаментите са вече санирани. Не повече от 10% от хората са заявили готовност за участие, а срокът за кандидатстване е доста къс, посочи домоуправителят.

Става въпрос за много сериозно разминаване от прогнозните бюджети, които бяха съобщени в началото, подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. По думите му, голяма част от гражданите, отделили средства за включване в първия етап, ще останат излъгани и вторият етап става безсмислен.

НСОРБ предлага пълен одит на енергийните сертификати, заяви Кабаиванов. Предлага се още 3-годишна програма, която да финансира всички проекти в резервния списък, на обща стойност над 2 милиарда лева. Иска се и 10-годишна национална програма, за да може да се санира целият жилищен фонд в страната, уточни той.

"Само с европейско финансиране няма да стане. Има достатъчно възможности през държавния бюджет да се акумулират средства."

Безплатно дадените средства предизвикаха огромен интерес, потвърди пред БНР и Павел Миланов, който оглавява Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

"Когато се наливат определени средства, за да се постигне резултат, то трябва да се установи дали е постигнат. Така ще трябва и в бъдеще, с европейско финансиране."

Ако няма съответствие, ще има санкции, които ще останат за сметка на етажната собственост, поясни Миланов.

"Явно не се знае. Знае се, че има 100-процентово финансиране. Оттам нататък следват отговорностите – как ще бъде контролирано, как ще бъде изпълнено."

Миланов постави и друг проблем – при жилищата, които вече имат сменена дограма от висок клас, би следвало да се реализира икономия в рамките на проекта, докато "при изолацията се сваля всичко" и се прави, както е по проекта.

"Цените в София са много по-различни отколкото в други градове. По-високи са", отбеляза още Павел Миланов. Според него "трябва да има единни критерии, които МРРБ да заложи и всички да кандидатстват по тези параметри".

При тухлена сграда, дори гредоред, с много по-малко средства може да се постигне по-висока ефективност, отколкото при панелната, допълни Павел Миланов.

Източник: novini.bg