На среща със зам. кмета Тихомир Антонов д-р Муита определи визитата си като учебна и опознавателна. Благодарение на общите ни усилия в града бяха открити детски център за застъпничество и подкрепа Зона Закрила, семейно консултативен център и център за майчино и детско здраве, уточни Антонов.

Милена Харизанова - програмен директор Закрила на детето в УНИЦЕФ представи пред журналисти основните насоки от програмата на организацията в България до 2022 година. Тя уточни, че моделът за включващо образование на фонда се прилага в три детски градини в Монтана . Предстои доразвиването, оценката и стартирането му в училищата.

Програмата работи структури като центъра за застъпничество и подкрепа Зона закрила – Монтана да бъде въведена в цялата страна.

Стана ясно, че опитът в работата на семейно-консултативният център в Монтана вече е споделен в Перу.

„Очакваме да продължим партньорството, за да се създадат подобни услуги в една много далечна от нас държава, със сходни проблеми”, каза още Харизанова

На журналистически въпрос за детските съдилища Кремена Чобанова – програма Достъп на децата до правосъдие в УНИЦЕФ, отговори, че най-вероятно такива няма да има, но би трябвало да има специализирани съдебни състави. „Надяваме се да стане скоро”, заяви Чобанова и уточни, че това зависи от приемането на закона за отклоняване от наказателно производство или т.нар. закон за детско правосъдие. Проектът за него сега се намира в Министерството на правосъдието. Трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и през есента да бъде внесен в Народното събрание.