Д-р Джейн Муита, новият представител на УНИЦЕФ за България
Д-р Джейн Муита, новият представител на УНИЦЕФ за България

„С нетърпение очаквам да работя с екипа си в България в подкрепа на Правителството, за да подобрим заедно резултатите за децата в рамките на мандата на УНИЦЕФ“, каза д-р Муита по време на срещата със Заместник-министъра на външните работи на Р България, Юрий Щерн.

От своя страна г-н Щерн поздрави УНИЦЕФ за ползотворното сътрудничество с правителствата на България през последното десетилетие и с постигнатите резултати за децата. Той също подчерта, че България току-що е приключила успешно председателството на Съвета на ЕС и че опитът на страната в областите на деинституционализацията, закрилата на децата, промотирането на детските права може да бъде приложен в други страни в преход – най-вече Западните Балкани и Източното Партньорство. Двете страни потвърдиха готовността си да работят в тясно сътрудничество за подобряване на положението на децата в страната – особено в сферите на детското и младежкото участие, приобщаващото образование и борбата с насилието над деца

УНИЦЕФ и Правителството на Република България продължават традиционно ползотворното си сътрудничество с нов програмен период 2018-2022 г., който подкрепя националните усилия за гарантиране, че всички деца и юноши в страната, включително тези в най-неравностойно положение, се ползват от правата си и развиват своя пълен потенциал в приобщаващо и закрилящо общество. Д-р Муита и екипът ѝ ще работят за постигане на устойчиви резултати чрез четири програмни компонента:
(1) ранно детско развитие и система за публична грижа за деца;
(2) приобщаващо предучилищно и училищно образование;
(3) превенция на насилието, защита на жертвите и достъп до правосъдие за всички деца;
(4) партньорства за наблюдение, комуникация и насърчаване на правата на детето в България и по света.
УНИЦЕФ ще работи заедно с Правителството, държавните институции, партньорите от агенциите на ООН, медиите, частния сектор, академичните среди, организациите на гражданското общество, родителите, децата и юношите за реализиране на програмата.

Д-р Джейн Муита пристига в България след успешно изпълнение на предишния 5-годишен цикъл на сътрудничество и плавен преход от предишния представител на УНИЦЕФ, г-жа Мария ХесусКонде.

Д-р Муита, родом от Кения, е заемала позицията на Заместник-представител на УНИЦЕФ в Зимбабве от ноември 2013 година. В това си качество тя е ръководила разработването, прилагането, мониторинга и оценката на програмата на УНИЦЕФ за страната. Преди това д-р Муита е заемала позицията Заместник-представител на УНИЦЕФ в Малави и Руанда, където е ръководила комплекси програми за деца.
Д-р Муита притежава бакалавърска степен по медицина и хирургия, и магистър по педиатрия от Университета в Найроби, както и магистърска степен по обществено здраве от университета „Джонс Хопкинс“, САЩ.