„Тази година е определена една паралелка след разговори с началника на РУО-Враца и кмета на община Мездра. Това е една паралелка, но с две специалности. Една от тях изцяло нова за Северозападна България и това е „Организатор по експлоатация в жп инфраструктурата“ или „Ръководител движение“, която е подходяща и за момичета. Паралелката ще бъде в дневна форма на обучение, с разширено изучаване на чужд език. Втората част на паралелката е „Техник по железопътна техника“ специалност „Локомотиви и вагони“, която е в дуална форма на обучение и също с разширено изучаване на чужд език. И двете са в списъка на защитените специалности на МОН. По тях е подсигурена работа след завършване на образованието“, казва директорът.

Училището разполага с квалифициран учителски персонал. За новите паралелки ще бъде нает и учител с инженерна специалност по железопътна инфраструктура, който ще обучава бъдещите ученици.

Кампанията вече е подготвена, а приемът на ученици ще започне през лятото. Първото класиране е от 5 до 7 юли 2023 г. Записването е насрочено от 13 до 17 юли. Ще се проведе второ класиране на 19 юли и трето на 27 юли. Записването на приетите ученици е на 1 и 2 август.

Освен разширяването на изучаваните специалности, учебното заведение обновява и своята материална база. Учениците от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас са получили безплатно работно облекло по Проект ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, което включва цялостен комплект зимно и лято облекло.

Последната придобивка за часовете по практика са нови инструменти и машини за заваряване, предпазни облекла, очила и маски. Над 3 хил. лева са отделени от бюджета на училището за тяхното закупуване.

„Може би десетки години не бяха купувани инструменти за работилниците, в които се извършва обучението по практика на учениците. В момента едната работилница е на почти изцяло оборудвана с нови инструменти, с които работят учениците. Задължително е да се прави това нещо, тъй като практиката е сърцето на професионалните гимназии“, категоричен бе Мирослав Павлов.