Според материалите по делото, Николов смятал, че кметът Барашки е виновен за това, че му измират животни и му пречи да си намери работа. През 2001 г. „Лудия” извършил опит да убие кмета и го намушкал с нож няколко пъти. За това деяние бил осъден на десет години затвор при първоначален „строг“ режим. През 2008 г. с определение на съда Николов бил предсрочно освободен. „Лудия” се завърнал на село, не спрял да обвинява Барашки за дереджето си и заявявал пред свои съселяни, че „ще го ликвидира“.

В средата на септември 2014 г. Николов се скрил в двора на кмета. Барашки наливал вода от чешмата. Николов се приближил в гръб към него, като държал в двете си ръце предварително подготвен дълъг сезал. Злодеят прехвърлил сезала през главата на Барашки и започнал да го души. Кметът безуспешно се опитал да се защити, но след минути се строполил безпомощен на земята. „Лудия” си прибрал сезала и си тръгнал. Към края на деня тялото на кмета открили съседите му. Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза за причината на смъртта на кмета установила механична асфикция, довела до остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

Според експертното заключение на психиатрите Николов страда от дисоциално личностно разстройство, с намалени адаптивни възможности, склонен е да прехвърля вината за неуспеха си върху обстоятелствата или върху други хора, планирал е отмъщението, но е разбирал смисъла на деянието си. Съдът е преценил, че е на лице изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на самия Николов, присъдата на който е окончателна и той остава зад решетките за срок от 19 години.