Припомняме, че през миналата година Софийският военен съд осъди на 10 години затвор Киров, като прие, че той наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Съдът му наложи и забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства, за 15 години.

Съдът уважи предявения от Националната разузнавателна служба граждански иск в размер на 4 720 196 лева, и наложи и конфискация на част от имуществото на Киров. На втора инстанция той беше оправдан само за това, че са били изготвени документи с невярно съдържание, а забраната да не заема ръководни постове бе намалена от 15 на 13 години.

Върховният касационен съд обаче върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Вчера от ВКС съобщиха, че връщат делото за ново разглеждане от друг състав, поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия Киров.