Илинка Кръстева беше "бабата", на която и тази година се падна честта да нарича и благославя. По традиция тя прие в дома си младите майки, които ѝ носеха обредни дарове - в символична отплата за помощта. Пъстрата група от момичета и невести от каменоделското селище, заедно с бабата, нейният помощник и отчето се отправиха към дома на последното родило се бебе в селото.

Празничните ритуали се проведоха в дома на младата майка Христина Първанова с най-малкия юнак Мирослав Цветанов, който тъкмо на Бабинден навърши 8-месеца.

В дома на майката „бабата“ върза на дясната ръчичка на бебето червено и бяло конче със сребърна монета, за да е здраво и благословено.

Както повелява традицията, отпред на стълбите, бе пресъздаден ритуалът "измиване ръцете на бабата”. Тя от своя страна нарече благопожелания за здраве и берекет, а майките ориса с пожелания за още рожби и даде по късче от питката с мед на всички жени и деца.

След празничното угощение, „бабата“ беше „изкъпана“ на селската чешма, където продължи да нарича: „Колкото пръски вода има, толкоз деца се родят” и „Както е здраво и силно дървото, така да са здрави и силни децата”. Наричанията и благословиите на „бабата“, изречени по време на ритуалното измиване, са тясно свързани с вярването в пречистващата сила на водата, което е в основата и на самия ритуал.

Всеобщото веселие за празника продължи в залата на кметството.