Тази година, заради противоепидемичните мерки, отбелязването на празника премине по-скромно. Различното бе, че празничните ритуали не се проведоха в дома на най-малкото бебе в селото, както повелява традицията.

Вместо това, цялата пъстра група се спря при селската чешма, за да налеят изворна вода, с която да полеят на „бабата”. Пременени в национални носии, младите моми и невести, се отправиха към дома на „бабата”, Илинка Кръстева, на която за четвърта поредна година се падна честта да нарича и благославя. Тя посрещна гостите и още от портата започна да нарича за здраве. Неизменните ѝ помощници бяха „акушерката“ Кирил(Ка) Гоцев(а) и „помощник-бабата“ Любомир Кнезовски.

Младите майки и невести поляха вода на „бабата“ под плодно дърво в градината, както повелява традицията, за да си измие ръцете – знак на почит и надежда за следващо раждане. Тя избърсва ръцете си в полите на невестите, за да са плодовити и лесно да раждат. Майките от своя страна благодариха и дадоха своите обредни дарове на „бабата“ - сапун и кърпи в символична отплата за помощта.

„Бабата“ Илинка Кръстева дари малките момиченца Мирела Христова и Вероника Ангелова с паричка, вързана на червен конец, пожела им здраве и късмет. Благослови младите майки с китка здравец, с пожелание за още деца, и по традиция даде по късче от питката с мед на всички жени и деца.

След празничното угощение в дома на бабата акушерка, двамата ѝ помощници я „влачат“ до чешмата, изкъпват я, а тя ги благословя и нарича. Наричанията и благословиите на „бабата“, изречени по време на ритуалното измиване, са тясно свързани с вярването в пречистващата сила на водата, което е в основата и на самия ритуал. Накрая „бабата“ прекади под полите на момите, за да бъдат плодовити.

Кметът на Царевец Маргарита Петкова каза, че е изключително радостна, че пазят и възраждат традициите: „Този празник е един от най-тачените в Царевец и вече повече от 20 години ние спазваме традицията. Младите майки, а и хората в селото, с нетърпение го очакват, защото вярваме, че за да съхраним паметта и идентичността си като потомци на древен народ, трябва да пазим и следваме традициите, завещани от предците ни. Сред нас няма специалист-акушер, но ние засвидетелстваме нашата признателност към техния труд, за неуморната работа, хуманност и професионализъм. Благодарение на тях на бял свят идва новият живот. Респект за благородната мисия, която изпълняват, за силния характер, за надеждата и светлината, които дават на хиляди семейства. Пожелавам на всички баби да имат възможност да бъдат до внуците си, а на майките винаги да бъдат до децата си“.

С песни и благословии за здраве, мир и благоденствие, всички продължиха всеобщото веселие за празника.