Ръководителят на лечебното заведение изрази своята благодарност към колегите си, които доброволно са се отзовали на необходимостта от медицински специалисти в ковид отделението. Тя подчерта, че натоварването е изключително голямо, а 24-часовите дежурства са тежки и уморителни.

Припомняме, че разкритото в началото на месеца отделение за COVID-19 е с капацитет 8 легла, които в момента са заети. Състоянието на болните е сравнително добро, има само един по-тежък случай.

Във връзка с това, д-р Съботинова поясни, че повечето от пациентите са с пневмонии, като има и хора, които чакат да бъдат настанени. Тя обясни, че пътят от доболничната помощ до настаняване в болничното заведение би следвало да бъде след направен тест за корона вирус, изследване за съпътстващи заболявания, рентгенография на белите дробове и не на последно място, дали има свободни места за настаняване.

Управителят на болницата заяви, че е впечатлена от отношението на гражданите и обществеността в Мездра, които са изключително отворени към нуждите на лечебното заведение в този критичен период на повишена заболяваемост. В подкрепа на това свое твърдение Съботинова съобщи, че болницата вече разполага с нов респираторен апарат за обдишване, изключително необходим в момента, закупен от Община Мездра. Апаратът е монтиран и работи, но за щастие все още не се е налагало да бъде използван.

Получен е и ЕКГ – апарат, постъпили са две парични дарения за закупуване на предпазни средства и консумативи, които вече са поръчани.

Междувременно броят на заразените с COVID-19 в община Мездра продължава да нараства. Данните от Националната информационна система към 17.11.2020 г., сочат, че с коронавирусна инфекция са диагностицирани 158 лица, с настоящ адрес в община Мездра.

140 от тях са под домашно лечение, а останалите 18 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. За сравнение: преди една седмица заразените с коронавирус бяха 118.

Най-много от активните случаи са в гр. Мездра – 89, в Зверино - 19 , Боденец – 7, Горна Кремена и Моравица – по 5, в Брусен, Долна Кремена и Крапец - по 4 случая, Дърманци – 3, Игнатица , Очиндол и Ребърково - по 2,Върбешница, Лик, Старо село , Елисейна, Злидол, Крета, Люти дол, Оселна, Ослен Криводол, Руска бела, Типченица и Цаконица - по 1

Броят на контактните лица на диагностицирани с 2019-nCoV, които се намират под задължителна 10-дневна карантина в домашни условия, според данните от Националната информационна система, е 151.

Общият брой на лицата с положителен PCR тест от началото на пандемията е 229. Излекуваните са 64, а починалите с потвърдена коронавирусна инфекция - 7.

Важно! МБАЛ Мездра се нуждае от престилки за еднократна употреба, гащеризони, шлемове, предпазни трислойни маски, латексови ръкавици, калцуни и всякакви консумативи за ковид отделението.