© д-р Соня Съботинова

На проведената среща с д-р Съботинова стана ясно, че първите й стъпки като Управител, са свързани с актуализирането на някои вътрешни норми, които са изключително важни за работата на екипа в лечебното заведение. Във връзка с това, д-р Съботинова сподели, че е останала приятно изненадана от приема й в колектива и от екипа на болницата, благодарение на чиято неуморна работа здравното заведение го има.

Като най-притеснително си остава липсата на кадри – и лекари, и медицински сестри. Проблемът с привличането на специалисти е най-вече финансов. Въпреки това, д-р Съботинова почерта, че и тя, и останалите й колеги продължават да търсят нови попълнения. На този етап най-тревожно е положението във вътрешно отделение, където двама лекари са подали молби за напускане.

Относно капацитета на легловата база, управителят сподели, че е запълнен на 50%, което се дължи най-вече на страха на пациентите да постъпват в болницата и пренасочването им в областните лечебни заведения.

По повод на това, д-р Съботинова подчерта, че това се дължи и на остарялата леглова база, но има подкрепата и на общинската администрация, и на представителите на местния бизнес в това отношение. Дори вече е факт първото дарение за АГО – ново родилно легло, което се очаква да бъде доставено в близките дни. Д-р Съботинова сподели, че друг сериозен проблем е образната диагностика в болницата. Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) спешно се нуждае от нов скенер.

Тя допълни, че след проведения разговор с изпълнителния директор на МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца, д-р Керемедчиев, е получила уверението, че ще бъде преотстъпен временно един респиратор, тъй като стационарният в болницата се е повредил и не е възможно да се поправи.

Междувременно, д-р Съботинова е внесла докладна записка до Общинския съвет в Мездра за закупуването на нов респиратор. Заедно с нея са внесени и четири оферти от фирми доставчици на медицинска апаратура, която ще бъде разгледана на предстоящото в четвъртък (25 юни) редовно заседание на местния парламент.