Етнографът Недка Димитрова разказа за MediaNews, че църквата "Св. Възнесение” понастоящем е храм-паметник "Св. Софроний Врачански”. Тя е най-старата култова сграда в града, построена през 1848 г. До 70-те години на XIX в. "Св. Възнесение” е сред най-значителните по обем църковни сгради в България. През 1939-1940 г. към западната фасада на църквата са пристроени кула с камбанария.

Великолепният дърворезбен иконостас, изпълнен в стил "ампир", е дело на забележителния майстор-ваятел Антон Станишев от Дебър. Иконите от големия иконостасен ред са изписани от изтъкнатия представител на Самоковската художествена школа, наречен от съвременниците си „изкуснейши” - Димитър Зограф.

Тук е гробът на епископ Агапий, щедър дарител на църквата и училищата в града, убит в храма от турските поробители по време на подготовката на селските бунтове от 1850 г.

През 1989 г. по повод юбилейното честване па 250-годишнината от рождението на големия възрожденски просветител Св. Софроний, епископ Врачански и по решение на Врачанския епархийски съвет, с благословението на тогавашния Врачански митрополит Калиник, църквата "Св. Възнесение” е изцяло реставрирана и преименувана на Възнесенска църква храм-паметник "Св. Софроний, епископ Врачански".

Църквата и храмовите сгради към нея стават основа за изграждането на Вьзрожденско-етнографския комплекс "Св. Софроний, епископ Врачански", който е част от Врачанския исторически музей. В църквата е разкрита постоянна експозиция "Старобългарското изкуство от Врачанско", която представя най-добрите образци на иконописта, дърворезбата и църковната утвар от периода ХVІІ-ХІХ век. Има данни, че в богослужения във врачанската църква "Св. Вознесение”, като певец на клира, е участвал иподякон Игнатий - Васил Левски.