Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, отслужи Празнична света Литургия и тържествен водосвет и благослови миряните.

Тържишката Света обител има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов. За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Григорий.

Десетки миряни бяха дошли в храма, за да почетат светеца покровител и да се помолят за здраве и благоденствие.

„Ние сме част от поклонническия поход „Светия път”. Няколко човека от нас дойдоха сутринта, за да подготвят празника. Сега сме част от Светата литургия и сме много доволни. Нека всички именици бъдат здрави и пандемията да изчезне”, каза за MediaNews инженер Цацева.

Един от редовните посетители на манастира в този празничен ден е Иванка Лилова.Тя сподели, че харесва много местоположението и самия храм.

Струпешкият манастир и регионът, в който е построен той, са предпочитана дестинация за много туристи. И в празничния ден тук бяха дошли любители на туристическите походи и на Балкана. Такава група бяха и хората от Пешеходния клуб на Туристическото Дружество „Кайлъшка долина” от Плевен. Те подчертаха, че идват всяка година, само миналата са пропуснали заради ковид пандемията. Припомниха си веселието, което е било преди години и пожелаха на всички хора да бъдат здрави и да не се страхуват от нищо.

В двора на манастира може да се види и най-старата сграда - църквата "Св. Николай Чудотворец", построена през 16-17 век.