Света Литургия отслужи архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия и духовен отец на Клисурския манастир. Той произнесе проповед за празника на света Богородица, за неговото значение и как той трябва да бъде разбиран от вярващите.

По традиция след светата Литургия всички духовници и благочестиви християни в литийно шествие се отправиха към параклиса с аязмото "Живоприемен източник", където беше извършен водосвет.

Историята на празника, който почита Православната църква, ни връща далеч назад в V век, когато един византийски войник Лъв Маркел открил целебен извор в Цариград. Той чул и гласът на Богородица, че тук на това място ще изгради храм. И наистина през 457 година войникът става византийски император и с разрешението на султан Махмуд Втори се възстановява извора. Той никога не е пресъхвал. И в Клисурския манастир хора търсят лечебна сила в аязмото, каза архимандрит Антим.

Сестринството на манастира с преподобната майка Таисия посрещна скъпите гости в игуменарната. Празникът завърши с курбан.

От този целебен извор е пренесена вода в парк в Истанбул, разкри Каменка от близкото село Ягодово. Тя била болна от рак и намерила изцеление с божията помощ.