Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ".

Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

Легендите разказват, че Пресвета Богородица – Живоприемни източник лекува страдащите.

През V век млад мъж на име Макелий, се разхождал извън стените на Константинопол. Срещнал възрастен сляп старец, който търсел в гората някакъв извор с лековита вода, помагала на слепите да прогледнат. По внушение на Пресвета Богородица, младият Макелий повел дядото навътре в гората и там не намерили вълшебно изворче, а една локва с вода.

Гласът на Пресвета Богородица накарал Макелий да намаже очите на дядото с калта от локвата и да му даде да пие. Слепите очи на дядото се размърдали и той започнал да вижда за пръв път от много години. Минали още няколко години и младият Макелий бил възкачен на престола на Константинопол като император Лъв I. Едно от първите неща, които направил младият император Лъв I, било да изгради чешма, през която да тече лековитата вода, която бликнала от локвата, посочена от Пресвета Богородица и там издигнали голяма и красива църква.

Когато църквата била готова и осветена, император Лъв I отново чул гласа на Божията майка, която обещала, че ще лекува всеки вярващ, който отиде болен в този храм, помоли се горещо, пие от водата и измие своето тяло. Така и станало. През годините много болни получили изцеление от безброй болести, затова днес празнуваме този светъл празник.

Християнският празник Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник е свързан с човешката вяра, здраве и изключителната сила на Божията майка. На този ден се ходи на църква, палят се свещички пред празничната икона „Живоприемни източник“ и се моли за здраве, защото то е най-безценното,