Проектът „Училище за знания, традиции и единство“ на I ОУ „Никола Първанов“ и училищното настоятелство е на стойност 169 627.91 лева. Той предвижда въвеждането на допълнително интерактивно обучение, подобряване на материалната база и активно взаимодействие с родителите в образователния процес.

186 088.58 лева е стойността на проекта „По-добър достъп до качествено образование на деца и ученици от маргинализирани общности, вкл. роми от две училища в с. Ковачица ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в партньорство с ПГСС „Дунавска земя“ – с. Ковачица. Проектът включва обучителни пътувания, лагери, създаване на връзка с родителите, работа в групи по интереси и други иновативни дейности, които осигуряват интересна среда за учениците от рисковите групи.

100-процентовата безвъзмездна финансова помощ се осигурява от Европейския Социален Фонд (EСФ) чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ по подхода „Лидер“ в страната - процедура "МИГ Лом мярка 7 - Достъп до качествено образование, чрез интегриране в образователната система на деца и ученици от маргинализирани общности, включително роми" от Стратегията ВОМР на МИГ-ЛОМ.