Основната цел на проекта е подобряване на образователната среда в детските градини, в които се обучават деца от етнически малцинства.Бенефициент по него е Детска градина "Роза", с партньори Община Мездра, Сдружение "Нов път", ДГ "Слънчице", ДГ "Мир" и ДГ "Детелина" - Мездра и ДГ "Звездичка" - Зверино.

На конференцията присъстваха представители на различни заинтересовани страни: Ева Жечева - представител на омбудсмана на Република България и експерт по Правата на децата, проф. д-р Маринела Михова - директор на филиала на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", гл. ас. д-р Даринка Костадинова - заместник-директор на филиала на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - лектори на част от модулите, Елена Нанова - Директор на Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Мездра, директорите на детските градини, учители и родители.

Представителят на Сдружение "Нов път" Спаска Петрова представи дейностите, извършени от стартирането на проекта през 2016 г. до момента, месец преди крайния срок за неговото изпълнение - 27 юли.

"Това, което направихме по време на проекта, ще остави траен спомен за всички ни”, заяви Петрова. Тя подчерта, че родителите са важен фактор в живота на децата. Проведена е индивидуална и групова работа с проблемни родители, с родители, които възпрепятстват децата си от редовно посещение на детските градини и от различен етнически произход. По време на работата с родителите, екипът от специалисти - експерт образователни дейности, психолог и обществени посредници, ежедневно целеше повишаване на педагогическите компетентности на родителите за подкрепа на детето и неговото щастливо детство.

В дейностите са включени деца и родители от всичките пет детски градини на територията на гр. Мездра и техните филиали по селата. Над 450 родители са участвали в предвидените дейностите, 120 от които и в изнесени обучения. С родителите са проведени индивидуални и групови консултации с психолог по нетрадиционен и интерактивен начин, с основна цел - предразположение за споделяне на проблемите.

"Разнообразието на идеи по време на обученията даде основа на родителите да обогатят опита си при подхода към децата. Емоцията от обученията се пренася в семействата“, сподели от своя страна проф. Михова.

"Подготовката на детето за училище е една от основните задачи на семейството. Наред с обгрижването на детето, родителите поставят правилата и основите на социалните норми“, заяви д-р Даринка Костадинова.